6988 275 680 info@electricalsafetyforkids.gr

Σπυρίδων Καλλιδώνης

Πυρκαγιές παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος ή Ε’ κατηγορίας

Είναι αυτές που αφορούν πυρκαγιές σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μηχανήματα.



Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του υλικού που θα χρησιμοποιήσουμε για την κατάσβεση των πυρκαγιών αυτής της κατηγορίας είναι η κακή ηλεκτρική αγωγιμότητα αυτού.



Οι πυρκαγιές αυτές μπορούν να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά με τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα και ξηράς κόνεος.



Μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να γίνει χρήση νερού με την προϋπόθεση όμως ότι θα φροντίσουμε να διασπάται η βολή νερού.



Βέβαια ο κίνδυνος από τη χρήση νερού στις πυρκαγιές της κατηγορίας αυτής είναι μεγάλος διότι, όπως γνωρίζουμε, το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και μπορούν να συμβούν σοβαρά ατυχήματα.



Σε όλες όμως τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος με το κλείσιμο του διακόπτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.



Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων προς αποφυγή βραχυκυκλωμάτων, που αποτελούν την κύρια αιτία πυρκαγιών αυτής της κατηγορίας.

 

Ηλεκτρικό Τόξο – Κίνδυνοι και Προστασία

Είναι γνωστό πως ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους, ο οποίος αποτελεί και κύρια πηγή σοβαρών ηλεκτρικών ατυχημάτων, σχετίζεται με την εμφάνιση ηλεκτρικού τόξου στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Αναλυτικότερα, το ηλεκτρικό τόξο ενδέχεται να εμφανιστεί κατά την εκτέλεση εργασιών που απαιτούν διακοπή ή επαναφορά τάσης. Εμφανίζεται όταν δύο ηλεκτρόδια που βρίσκονται σε επαφή έτσι ώστε να αποτελούν μαζί με μια πηγή ρεύματος ένα κλειστό κύκλωμα που διαρρέεται από ρεύμα έντασης μερικών Αμπέρ απομακρυνθούν κατά μερικά χιλιοστά. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται ανάμεσα στα άκρα τους ένας σπινθήρας. Εφόσον στα άκρα των ηλεκτροδίων διατηρηθεί κατάλληλη τάση (45‐50 Volt), ο σπινθήρας σταθεροποιείται, ενώ παράλληλα το αέριο που βρίσκεται ανάμεσά τους λειτουργεί ως γέφυρα εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της κυκλοφορίας του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναλόγως της έντασης του ηλεκτρικού τόξου, οι κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

• Ανάπτυξη θερμοκρασίας που μπορεί να φτάσει τους 1600°C, προκαλώντας την τήξη του συνόλου σχεδόν των υλικών που διαρρέει
• Εκρηκτικές δυνάμεις – ωστικό κύμα
• Πολύ ψηλά επίπεδα θορύβου
• Πολύ έντονη λάμψη που περιλαμβάνει και UV
• Έκλυση πλάσματος
• Τοξικοί καπνοί και αναθυμιάσεις
• Στερεά υπολείμματα κινούμενα με πολύ μεγάλη ταχύτητα

Οι επιπτώσεις στον εργαζόμενο από ένα τέτοιο φαινόμενο είναι πολλαπλές. Εγκαύματα, τύφλωση, απώλεια ακοής, ζημιά στον θώρακα (λόγω της διαδρομής που ακολουθεί το ρεύμα στο ανθρώπινο σώμα) και εκτεταμένα τραύματα τα οποία το σύνολο και η σοβαρότητά τους οδηγεί συχνά στον θάνατο.

Καθίσταται λοιπόν αδήριτη η ανάγκη, για την λήψη όλων εκείνων των μέτρων τόσο συλλογικών όσο και ατομικών για την αποτελεσματική εξάλειψη του κινδύνου εμφάνισης του φαινομένου του ηλεκτρικού τόξου. Ως προς τις μεθόδους αντιμετώπισης του, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αποτελεί το τελευταίο επίπεδο στην ιεραρχία ενδογενούς ασφάλειας, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιλογή των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας Μ.Α.Π (όπως προστατευτικός ρουχισμός, γάντια, προστατευτικό κεφαλής και μάσκα , υποδήματα κλπ), τα οποία δύναται να παρέχουν τις υψηλότερες συνθήκες ασφαλείας στους εργαζομένους κατά τις εργασίες χειρισμού και συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

 

Ηλεκτρολογικές πυρκαγιές – τα αίτια – αντιμετώπιση

Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με την υιοθέτηση

αυστηρών κανονισμών και προτύπων , με την χρήση υψηλής ποιότητας υλικών , τον σωστό σχεδιασμό και συντήρηση του εξοπλισμού, έχει μειώσει κατά πολύ τα περιστατικά πυρκαγιών. Δείτε το παρακάτω βίντεο, πυρόσβεσης ηλεκτρολογικών πινάκων…

Παρόλα αυτά, ο ηλεκτρισμός αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών και θερμικών εγκαυμάτων στα σπίτια και στους χώρους εργασίας.

Ανάφλεξη σε ηλεκτρολογική εγκατάσταση

Για να γίνει ανάφλεξη χρειάζεται θερμότητα και καύσιμη ύλη. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, είναι σχεδιασμένα ώστε να μην είναι εύφλεκτα, για να μην αποτελούν την απαραίτητη καύσιμη ύλη για την πρόκληση πυρκαγιάς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καύσιμη ύλη προέρχεται από υλικά που βρίσκονται κοντά στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ενώ ο ηλεκτρισμός παρέχει μόνο την κατάλληλη θερμότητα για να υπάρξει η ανάφλεξη. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από την ροή του ηλεκτρικού ρεύματος εντός των αγωγών. Για τον λόγο αυτό, οι διεθνής κανονισμοί ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων παρέχουν κανόνες για τον σωστό σχεδιασμό ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Αιτίες Υπερθερμάνσεων

Κακές συνδέσεις: Όλες οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις σε μια εγκατάσταση καταπονούνται είτε από κραδασμούς, είτε από υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από την διέλευση του ρεύματος, είτε από περιβαλλοντικά στοιχεία που διαβρώνουν την ποιότητα των μετάλλων.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι αυξάνουν την αντίσταση της σύνδεσης, στο διερχόμενο ρεύμα, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν σημαντικά την θερμοκρασία στα συγκεκριμένα σημεία.

Για παράδειγμα, αν σε μια ηλεκτρολογική σύνδεση έχουμε διερχόμενο ρεύμα 60Amp, με αρχική αντίσταση 0,1 Ohm, τότε τοπικά παράγονται 360 Watt ενέργειας. Όσο λοιπόν παραμένει η σύνδεση ασυντήρητη, αυξάνεται  η αντίσταση της, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση της παραγόμενη ισχύς.

Ένα ακόμα επικίνδυνο σύμπτωμα από κακές συνδέσεις, είναι και η δημιουργία μικρών ηλεκτρικών τόξων.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα τα ηλεκτρικά τόξα, είναι μικρές εκφορτίσεις (ή εκκενώσεις), οι οποίες προκύπτουν σε περιπτώσεις όπου μια κακή σύνδεση ανοίγει και κλείνει πολλές φορές, με αποτέλεσμα στο άνοιγμα να δημιουργούνται μικρά κενά και να έχουμε την δημιουργία ηλεκτρικών τόξων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παραγόμενη θερμότητα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μονώσεις ή και να προκαλέσει πυρκαγιά αν βρεθεί σε κοντινή απόσταση από καύσιμη ύλη.

Υπερφόρτιση κυκλωμάτων: Όταν ένα φορτίο τραβάει πολύ ρεύμα για την λειτουργία του, τότε χρειάζεται να έχει γίνει και η κατάλληλη επιλογή του αντίστοιχου κυκλώματος, ώστε να μεταφέρει αυτό το ρεύμα χωρίς την δημιουργία υπερθέρμανσης.

Η υπερφόρτιση ενός κυκλώματος μπορεί να είναι σταθερή, σε περιπτώσεις όπου έχουν γίνει επεκτάσεις χωρίς να έχει γίνει αντίστοιχη βελτίωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, ή στιγμιαία από την ξαφνική ζήτηση μεγαλύτερου ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση η υπερφόρτιση ενός κυκλώματος προκαλεί υπερθέρμανση των αγωγών και των εξαρτημάτων.

Λάθη στις καλωδιώσεις: Πολλές φορές η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι μια δυναμική οντότητα, η οποία αλλάζει σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχουν οι χρήστες της. Για τον λόγο αυτό, μπορούν να γίνουν λάθη που θα προκαλέσουν μια σοβαρή ζημιά ή ακόμα και πυρκαγιά. Για παράδειγμα σοβαρός κίνδυνος βλάβης μπορεί να προκληθεί όταν αλλάζουμε μια ασφάλεια των 20 Amp με μια των 30 Amp, επιτρέποντας να περάσει πιο μεγάλο ρεύμα από έναν μικρότερο αγωγό. Αντίστοιχα σοβαρή υπερθέρμανση μπορεί να προκύψει όταν τοποθετούμε μικρότερο αγωγό σε γραμμή με υψηλό ρεύμα διέλευσης.

 Σφάλμα σε μονώσεις: Τα μονωτικά υλικά τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Παρόλα αυτά, οι μονώσεις συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές διαβρώσεις από καταπονήσεις όπως γήρανση, υψηλές θερμοκρασίες και περιβαλλοντικές μολύνσεις. Το πιο γνωστό σφάλμα σε μόνωση είναι το βραχυκύκλωμα. Το βραχυκύκλωμα, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο 2 αγωγοί χωρίς μόνωση έρχονται σε επαφή και παραμένουν κολλημένοι.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δουλέψουν οι προστασίες ώστε να απομονώσουν την περιοχή του σφάλματος. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν ενεργήσουν οι ασφάλειες, όλο το κύκλωμα από το σφάλμα και πάνω, θα δεχτεί μεγάλες ποσότητες παραγόμενης θερμότητας. Επιπλέον όταν 2 αγωγοί έρθουν κοντά, παράγουν επίσης εκφορτίσεις (τόξα), τα οποία αναφέραμε και παραπάνω.

Τέλος οι μονώσεις που δέχονται μεγάλες θερμοκρασίες από κοντινές πηγές, είναι πιθανό να διαβρωθούν και να γίνουν αγώγιμες, με αποτέλεσμα να έχουμε εκφορτίσεις, οι οποίες ονομάζονται arc tracking και έχουν τα ίδια επικίνδυνα αποτελέσματα με τα ηλεκτρικά τόξα.

Κεραυνοί: Μια βασική λειτουργία της γείωσης, είναι να παρέχει ένα μονοπάτι πολύ χαμηλής αντίστασης προς το έδαφος. Έτσι ένας κεραυνός, ο οποίος θα χτυπήσει ένα κτίριο θα κατευθυνθεί προς το έδαφος χωρίς να προκαλέσει ζημιά σε άλλα τμήματα του κτιρίου, όπως π.χ την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, όπου θα μπορούσε να προκαλέσει από σοβαρές υπερθερμάνσεις μέχρι και πυρκαγιές. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να γίνεται περιοδικός έλεγχος και μέτρηση της γείωσης για την διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της όταν αυτή χρειαστεί.

Τρόποι ελέγχου και αντιμετώπισης υπερθερμάνσεων και βλαβών

Το μυστικό για την έγκαιρη διάγνωση των βλαβών σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση, είναι η δημιουργία αρχείου ελέγχων, με καταγραφές σημαντικών σημείων και τιμές αναφορών. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργώντας τις τιμές αναφορών και κάνοντας ετήσιους ελέγχους, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε αλλαγές στην καλή κατάσταση λειτουργίας του εξοπλισμού και να προλάβουμε βλάβες, των οποίων η αποκατάσταση θα είναι αρκετά δαπανηρή ή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση.

Για την προγνωστική συντήρηση και την έγκαιρη διάγνωση των βλαβών σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση έχουμε τον Οπτικό έλεγχο του εξοπλισμού, που είναι πολύ σημαντικό να γίνεται περιοδικά. Ο λόγος είναι ότι ενώ το ρεύμα είναι αόρατο, τα σημάδια από καταπονήσεις είναι ορατά πχ διαβρώσεις, αποχρωματισμοί κλπ., ενώ ακόμα μπορούμε να έχουμε και άλλες ενδείξεις, όπως παράξενες οσμές από υλικά που υπερθερμαίνονται.

Βραχυκύκλωμα
Όταν η εξωτερική αντίσταση, η οποία ενώνει τα δύο άκρα των ηλεκτρικών αγωγών αντιθέτως ηλεκτρισμένων , είναι πολύ μικρή ή έρθουν οι αγωγοί σε απευθείας επαφή μεταξύ τους, π.χ. λόγω φθοράς της μονωτικής ύλης , τότε λέμε ότι έχουμε βραχυκύκλωμα.
Στην περίπτωση αυτή το ρεύμα γίνεται πολύ ισχυρό , γιατί η ισχύς είναι αντιστρόφως ανάλογη προς το μήκος της αντίστασης, αναπτύσσεται μεγάλη θερμότητα, η οποία προκαλεί σπινθήρες και ανάφλεξη των καύσιμων υλικών που βρίσκονται σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα σύρματα.
Κύρια αφορμή του βραχυκυκλώματος είναι η καταστροφή των μονωτικών υλικών που περιβάλλουν τους αγωγούς, λόγω μακράς χρήσης ή αύξησης της έντασης ή κακής χρήσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης ή κακής σύνδεσης των ηλεκτρικών συσκευών κ.τ.λ.
Στις εναέριες γυμνές γραμμές, βραχυκύκλωμα μπορεί να προέλθει από κλαδιά δένδρων, ή από πτηνά που ανοίγουν τα φτερά τους ή από χαρταετούς ή από ρίψη μεταλλικών συρμάτων επί των γραμμών.
Μέσα στο σπίτι τα γυμνά σύρματα μπορούν να βραχυκυκλωθούν από διάφορα ζώα, π.χ. ποντικούς, γάτες, κ.τ.λ. , τα οποία αγγίζουν ταυτόχρονα δύο αγωγούς διαφορετικού ηλεκτρισμού.
Η υπερβολική θερμότητα, ή και η δίοδος ηλεκτροφόρων καλωδίων πλησίον θερμαντικών σωμάτων μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των μονωτικών υλικών με επακόλουθο το βραχυκύκλωμα.

 

Κίνδυνοι από ηλεκτρικό ρεύμα

Α. ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

– Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου  (εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης)

– Επικίνδυνα ρεύματα που διέρχονται μέσα από το ανθρώπινο σώμα (μέση και χαμηλή τάση)

Β. ΠΥΡΚΑΓΙΑ

– Πυρκαγιά που οφείλεται σε ηλεκτρικό τόξο, βραχυκύκλωμα

– Πυρκαγιά που οφείλεται σε υπερφόρτωση, καταστροφή της μόνωσης των αγωγών

– Πυρκαγιά που προκαλείται λόγω υψηλών θερμοκρασιών, κ.λπ.

Γ. ΕΚΡΗΞΗ

– Έκρηξη σε ατμόσφαιρα εύφλεκτων μιγμάτων εξαιτίας σπινθήρων από στατικό ηλεκτρισμό, λειτουργία διακοπτών κ.λπ.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ : Ηλεκτροπληξία ονομάζεται η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το ανθρώπινο σώμα και συμβαίνει όταν μεταξύ δύο σημείων του σώματος υπάρχει τάση (διαφορά δυναμικού) ικανή, ώστε να επιτευχθεί ροή του  ρεύματος που είναι ανάλογη με την (ηλεκτρική)  αντίσταση του σώματος.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

Οι επιπτώσεις της ηλεκτροπληξίας ενδέχεται να είναι:

  •  Δευτερογενή ατυχήματα από ασθενή συνήθως ηλεκτρικά ρεύματα που μπορεί να προκαλέσουν π.χ. πτώση ή ολίσθηση λόγω πανικού.
  •  Επικίνδυνα ρεύματα που ρέουν μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βιολογικές βλάβες, ακόμα και τον θάνατο.
  • Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου.  Αυτό εμφανίζεται συνήθως σε ατυχήματα με εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ

Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκληθεί με τους παρακάτω τρόπους:

  • Επαφή με ενεργό αγωγό (ακροδέκτη).
  • Επαφή με φθαρμένο (λόγω φυσιολογικής φθοράς της μόνωσής του ή χτυπημένο) ηλεκτροφόρο καλώδιο.
  • Επαφή με ηλεκτρική συσκευή ή μηχανισμό που έχει βλάβη με αποτέλεσμα τη δημιουργία βραχυκυκλώματος ή διαρροής.
  • Εκφόρτωση στατικού ηλεκτρισμού (π.χ. Πυκνωτές ή ακόμα και κεραυνός).

Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκληθεί με τους Παρακάτω  τρόπους :

  • Επαφή με ενεργό αγωγό  (Ακροδέκτη)
  • Επαφή με φθαρμένο  (λόγω φυσιολογικής φθοράς της Μόνωσής του ή χτυπημένο) Ηλεκτροφόρο καλώδιο.
  • Eπαφή με ηλεκτρική συσκευή ή μηχανισμό που έχει βλάβη με αποτέλεσμα τη δημιουργία  βραχυκυκλώματος ή διαρροής.
  • Εκφόρτωση στατικού ηλεκτρισμού (π.χ. Πυκνωτές ή ακόμα και κεραυνός).

ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ;

  • από τη χρονική διάρκεια επαφής με το ρεύμα
  • από την τάση και την ένταση του ρεύματος
  •  από τη διαδρομή του ρεύματος δια του σώματος
  •  από τη συχνότητα ή μορφή του ρεύματος, δηλαδή εναλλασσόμενο, συνεχές, κρουστικό ρεύμα
  •  από τη δεδομένη κατάσταση του οργανισμού (εξασθενημένος, φαγωμένος, ιδρωμένος)
  •  από την υγρασία του χώρου
  •  από την επιφάνεια επαφής και εξόδου του ρεύματος.

Πρακτικός κανόνας: Το ηλεκτρικό ρεύμα ακολουθεί πάντα την κατεύθυνση που παρουσιάζει τη μικρότερη αντίσταση

Για σταθερή τάση επαφής π.χ. 230 V, η ένταση του ρεύματος εξαρτάται από την αντίσταση του ανθρώπινου σώματος.

Μικρή Αντίσταση  =  μεγάλη ροή ηλεκτρικού ρεύματος  =
Μεγάλος Κίνδυνος  = θανατηφόρο ατύχημα
Μεγάλη Αντίσταση = μικρή ροή ηλεκτρικού ρεύματος =
Μικρός Κίνδυνος = ηλεκτρικό ατύχημα

Η σύνθετη αντίσταση του ανθρώπινου σώματος είναι κυρίως ωμική και κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 2000 Ω, με ελάχιστη χωρητικότητα.

Οι χαρακτηριστικές τιμές της αντίστασης ανάλογα με την διαδρομή που ακολουθεί το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι:

Χέρια – Γλουτός 300 Ω

Χέρι – Γλουτός 550 Ω

Χέρια – Στήθος 230 Ω

Χέρι – Στήθος 450 Ω

Χέρια – Πόδια 500 Ω

Χέρι – Πόδια 750 Ω

Χέρι – Χέρι ή Πόδι – Πόδι 1000 Ω


Διαδρομή του Ρεύματος Τιμή αντίστασης

Ο άνθρωπος συγκαταλέγεται στα «σώματα» μικρής αντίστασης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η γυμνή επαφή με εγκαταστάσεις με τάση λειτουργίας άνω των 50 Volt.

Κίνδυνος από τον ηλεκτρισμό
Ο άνθρωπος κινδυνεύει άμεσα από ηλεκτροπληξία, όταν περάσει μέσα από το σώμα του ηλεκτρικό ρεύμα.
Η αντίσταση του ανθρώπινου σώματος στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι σχετικά μικρή και εξαρτάται από την αντίσταση που παρουσιάζει η επιδερμίδα. Η αντίσταση της επιδερμίδας είναι μικρότερη, όταν είναι υγρή, π.χ. όταν ο άνθρωπος είναι ιδρωμένος.
Όταν ο άνθρωπος στέκεται επί δαπέδου από τσιμέντο στεγνό δεν κινδυνεύει από την επαφή του με αγωγό τάσης 110volt ως προς τη γη. Όταν όμως στέκεται σε υγρό έδαφος ή βρίσκεται μέσα σε λουτρό μπορεί να πάθει θανατηφόρο ηλεκτροπληξία με τάση 40volt.
Στο εναλλασσόμενο ρεύμα ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω της βλάβης που προκαλεί στο νευρικό σύστημα.
Εκτός από τις ηλεκτροπληξίες, το ηλεκτρικό ρεύμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλεί και εγκαύματα, λόγω της αναπτυσσόμενης θερμότητας, που μπορεί να φτάσει μέχρι απανθρακώσεως, όταν το ρεύμα είναι υψηλής τάσης.
Όπως είναι γνωστό, στα αστικά δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (220volt), γίνεται με δύο αγωγούς εκ των οποίων ο ένας είναι “φάσης” και ο άλλος “ουδέτερος” ο οποίος βρίσκεται περίπου στο δυναμικό της γης. Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε επαφή με τη γη, αρκεί η επαφή μας μόνο με τον αγωγό φάσης για να πάθουμε ηλεκτροπληξία. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όταν τα χέρια μας είναι ιδρωμένα ή το δάπεδο στο οποίο στεκόμαστε είναι υγρό. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ηλεκτροπληξία είναι ο σχηματισμός δια του ανθρώπινου σώματος κυκλώματος.
Αν έλθει το σώμα μας σε επαφή με τον ένα μόνο αγωγό και πατάμε σε μονωτικό σώμα ή αιωρούμαστε, δεν διατρέχουμε κίνδυνο, π.χ. τα πουλιά που κάθονται στα ηλεκτροφόρα σύρματα.

  

ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

  1. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού, γι’ αυτό είναι κατάλληλο για τις πυρκαγιές ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
  2. Οι πυροσβεστικές κατασβεστικές ξηρές σκόνες, που περιέχονται σε μεταλλικούς πυροσβεστήρες ερυθρού χρώματος.

Η χρήση των κατασβεστικών υλικών, καλών αγωγών του ηλεκτρισμού, πρεπει να γινεται μόνο όταν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί.
Εφόσον δεν έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, η επέμβαση για κατάσβεση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων γίνεται με κατασβεστικό υλικά δυσηλεκραγωγά , όπως διοξείδιο του άνθρακα, τετραχλωριούχο άνθρακα, κατασβεστικές σκόνες, βρωμιούχο μεθύλιο, άμμο κ.τ.λ..


Πυρκαγιές σε ηλεκτρικά οχήματα

Είναι εξαιρετικά δύσκολο ένα αυτοκίνητο να πάρει φωτιά. Οι σκηνές που βλέπουμε στις ταινίες είναι απόλυτα ψεύτικες και για να προκληθεί πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ατύχημα, πρέπει η σύγκρουση να είναι σφοδρή. Επιπλέον πρέπει το όχημα να χτυπηθεί σε σημείο που έχει πρόβλημα για να αναφλεγούν τα καύσιμα. Βλέπετε το ρεζερβουάρ και οι σωλήνες μεταφοράς της βενζίνης (ή του πετρελαίου) είναι πολύ καλά προστατευμένα.

Όσο αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη. Βλέπετε δεν υπάρχουν καύσιμα και το μοναδικό κομμάτι που ενέχει κίνδυνο ανάφλεξης είναι οι μπαταρίες (λόγω του υγρού ηλεκτρολύτη τους). Οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει ώστε τα στοιχεία των μπαταριών να είναι απόλυτα προστατευμένα και να μην… κυκλοφορούν.Βέβαια όσο δύσκολο είναι να αναφλεγούν άλλο τόσο δύσκολο είναι να… σβήσουν.


Μπορεί ο οδηγός να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά;

Οι φορητοί πυροσβεστήρες που υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτουν όλα τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο και είναι κατάλληλου κατασβεστικού υλικού (τύπου ξηρής σκόνης), είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν μια πυρκαγιά σε ηλεκτρικό όχημα, στο αρχικό της στάδιο.

Για την πρόληψη πρόκλησης φωτιάς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε αλλά και κάποια που πρέπει να αποφεύγετε:

  • Να είστε σε γενικές γραμμές ενήμεροι για την κατάσταση της μπαταρίας, αν το όχημα παρέχει τέτοια πληροφόρηση.
  • Μια μπαταρία που έχει ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου τείνει σε επικίνδυνη κατάσταση.
  • Αν οι δικλείδες ασφαλείας του οχήματος δεν λειτουργήσουν για τον οποιονδήποτε λόγο, η παρατεταμένη «βαριά» χρήση του οχήματος ή η ταχεία φόρτιση σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη.
  • Προσοχή στις φυσικές φθορές που μπορεί να υποστεί μια μπαταρία, από κακή χρήση/χειρισμό (κυρίως για αναιρούμενες μπαταρίες και τα δίκυκλα).
  • Αν χτυπήσετε σε κάποια ανωμαλία του οδοστρώματος/πατήσετε κάποιο ογκώδες αντικείμενο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Πιθανή ρήξη του κελύφους της μπαταρίας μπορεί να οδηγήσει βλάβη ή σε φωτιά.


Καλλιδώνης Στυλ. Σπυρίδων
Ανθυποπυραγός             
Προϊστάμενος Κίνησης 1ου Π.Σ Πειραιά