6988 275 680 info@electricalsafetyforkids.gr

Γεώργιος Κιοσές

Γιατί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί Πρώτες Βοήθειες

Οι Πρώτες Βοήθειες περιλαμβάνουν την άμεση και προσωρινή παροχή φροντίδας σε έναν πάσχοντα με σκοπό την ανακούφιση του πόνου, την σταθεροποίηση μιας κατάστασης κυρίως όμως την διατήρηση για ζωή, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το 80% των περιστατικών που θα κληθούμε ναφέρουμε εις πέρας αφορούν τους δικούς μας ανθρώπους, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε σωστά εκπαιδευμένοι, ώστε να αναγνωρίσουμε και να ανταπεξέλθουμε ορθά στο περιστατικό.

Ατυχήματα μπορούν να συμβούν παντού!

Στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολείο ακόμα και στο σπίτι μας, όπου αισθανόμαστε ασφαλείς. Ατύχημα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα κάταγμα, μια πνιγμονή, μια ανακοπή καρδιάς ή μια ηλεκτροπληξία.

Το 80% των παιδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα συμβαίνουν στο σπίτι.

60% των θανάτων στα παιδιά κάτω των 18 χρόνων, οφείλεται σε ατυχήματα, ενώ το 40% σε όλες τις άλλες νόσους μαζί.

Ηλεκτροπληξία, από ακάλυπτες πρίζες, ελαττωματικά καλώδια κ.α. , είναι μια από τις αιτίες τραυματισμού αλλά και θανάτου παιδιού.

Πολλά παιδάκια θέλοντας να εξερευνήσουν τον κόσμο βάζουν τα χεράκια τους σε πρίζες. Το ρεύμα που θα το διαπεράσει προσπαθώντας να γειωθεί διαπερνά το ανθρώπινο σώμα με αποτέλεσμα την εκτίναξή του μακριά από το σημείο και τη δημιουργία μυϊκών σπασμών. Η επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να προκαλέσει, σοβαρά εγκαύματα, απώλεια αισθήσεων, καταστροφή οργάνων μέχρι
και τον θάνατο λόγω της καρδιοαναπνευστικής παύσης.

Σε ένα τέτοιο συμβάν το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι να τρέξουμε δίπλα στο παιδί και να το πάρουμε αγκαλιά. Αγγίζοντάς το όμως διατρέχουμε κι εμείς τον ίδιο κίνδυνο και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Να σώσουμε το παιδί!

Η προσέγγιση του παιδιού, θα πρέπει να γίνει με ασφάλεια, αφού σιγουρευτούμε πρώτα ότι διακόψαμε το ρεύμα.

Σε περίπτωση παύσης της αναπνοής, θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε ΚΑΡ.Π.Α. και να γίνει χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Εάν το παιδί έχει εκτιναχτεί από την επαφή με το ρεύμα, θα πρέπει να έχουμε έννοια πιθανούς τραυματισμούς, από τη πρόσκρουση και σύγκρουση.

Γεώργιος Κιοσές
Διευθυντής Εκπαίδευσης ‘First Help Training & Surviving’